Загриженост за здравето

Първо, не бъркайте първоначалното намаляване на теглото поради загуба на вода с действителната загуба на мазнини.

Вашето тяло метаболизира мазнините бавно и отнема време да изгори мазнините (средно 1-2 кг на седмица). Така че е малко вероятно бързата загуба на тегло да отразява действителната загуба на мазнини. По -вероятно това ще бъде или вода, или мускулна тъкан. За да избегнете загуба на мускулна маса, консумирайте достатъчно количество хранителни вещества, особено протеини.

Според Аткинс отслабването може да бъде проблем само ако:

1.Не ядете достатъчно и в резултат на това губите чиста мускулна маса, а не мазнини. Не трябва да се чувствате гладни между храненията, но ако все пак усетите глад уверете се, че имате лека закуска през цялото време.

2.Чувствате се болни, замаяни или уморени. Уверете се, че пиете достатъчно вода и имате достатъчен прием на електролити (натрий, магнезий, калий).

3.Сте бременна – не трябва да се опитвате да отслабнете през това време.

Не, няма клинични доказателства в подкрепа на такова твърдение.

Мнозина бъркат кетозата, която е безопасна, с кетоацидозата, която е индикатор за сериозни здравословни проблеми.

Обърнете внимание, че в случай на кетоацидоза, както се среща при диабетици тип I и алкохолици, нивото на кетоните в кръвта е 3-5 пъти по-високо, отколкото при хранителна кетоза.

Също така, нивото на глюкоза в случай на кетоацидоза е много високо. Двете дори не са сравними.

Освен използването на кетогенни и други нисковъглехидратни диети за отслабване, има няколко ползи за здравето, които хората са постигнали след този подход.

Няма нужда от преброяване на калории, контрол на порциите, интензивни упражнения или чувство на глад. Всичко, което трябва да знаете, е количеството въглехидрати в храната ви. Всичко останало ще последва естествено.

 

Естествен контрол на апетита

Нисковъглехидратните диети са засищащи и няма да гладувате, както бихте гладували с диети с ограничение на калориите. Проучванията показват, че протеините и мазнините са най -наситените хранителни вещества, докато въглехидратите са най -малко насищащите.Колкото по -питателна храна ядете, толкова по -малко глад ще почувствате и повече телесни мазнини ще загубите!

 

Увеличаване на енергията

Началната фаза на хранене с ниско съдържание на въглехидрати може да бъде трудна за придържате, тъй като може да изпитате симптоми, известни като „нисковъглехидратен грип“ или „кето-грип“. След като преминете през тази фаза, ще се чувствате страхотно и пълни с енергия.

Хранене с естествена, непреработена храна

Яйца, ядки, говеждо месо, хранено с зелено листни зеленчуци, масло, сурови млечни продукти-всичко това са основни храни за здравословно хранене с ниско съдържание на въглехидрати.

 

Изгарят се повече калории

Хората на нисковъглехидратна диета обикновено изгарят най-много калории. Проучванията показват, че въпреки че метаболитните предимства на диетите с ниско съдържание на въглехидрати не са значителни, това може да ви помогне да отслабнете.

 

Загуба на мазнини, а не загуба на мускули

За разлика от диетите с ограничение на калориите, нисковъглехидратните диети помагат за запазване на мускулната тъкан. Докато ядете достатъчно количество протеини, ограничаването на въглехидратите ще ви помогне да загубите мазнини, като същевременно запазите или дори изградите мускули. Колкото повече мускулна тъкан имате, толкова повече калории изгаряте.

 

Борба с метаболитния синдром

Прекомерната консумация на въглехидрати, особено захар, причинява това, което е известно като метаболитен синдром: затлъстяване, диабет тип 2, сърдечно -съдови заболявания, проблеми с липидите, възпаление и хипертония. Последният систематичен преглед на всички основни клинични изпитвания на диети с ниско съдържание на въглехидрати показва значителна загуба на тегло и подобряване на всички основни рискови фактори за сърдечни заболявания. 

 

Подобрена инсулинова резистентност, понижени нива на инсулин и кръвна захар

Изследване от 2004 г. изследва ефекта на нисковъглехидратните диети върху кръвната захар. Въз основа на резултатите, кръвната захар е намаляла при хора с диабет и преддиабетни.

Друго проучване от 2005 г. показва, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати намаляват инсулина и подобряват инсулиновата резистентност при пациенти със затлъстяване с диабет тип 2.

 

Липидни проблеми и сърдечно -съдови заболявания

Доказано е, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати подобряват нивата на холестерола. Нашето тяло произвежда холестерол в отговор на вида мазнини, които ядем. Като цяло, ако ядем наситени мазнини, тялото ни произвежда LDL холестерол, докато произвежда HDL холестерол в отговор на консумацията на ненаситени мазнини. Проучванията показват, че ограничаването на въглехидратите повишава HDL холестерола, което е свързано с намален риск от сърдечни заболявания.

Намалено възпаление

Според д-р Брифа, автор на бестселъра „Избягайте от диетичния капан“, въглехидратите, които нарушават нивата на кръвната захар, провокират възпаление и повишават триглицеридите. Приемайки нисковъглехидратна, истинска храна намалява възпалението в организма.Имайте предвид, че не всичко, обозначено като „нисковъглехидратно“, е противовъзпалително.  Качеството на храната е от решаващо значение : изкуствените подсладители, рафинираните растителни масла, печенето на скара или твърде много омега 6 увеличават нивото на възпаление.

Нормализиране на кръвното налягане

Известно е, че високото кръвно налягане (хипертония) е ключов фактор при сърдечни заболявания и инсулт. Проучване от 2010 г. показва, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати са ефективен инструмент за понижаване на кръвното налягане.

Подобрява здравето на зъбите

Захарта значително променя рН в устата – с по -малък прием на захар, има по -малък риск от заболявания на венците и гниене. Днес повечето доказателства се основават на наблюденията на Уестън Прайс, американски зъболекар, който прекара живота си в изучаване на диетите на различни култури.

Кетоза, използвана за лечение на заболявания

Общоприето е, че всяка диета под 130-150 грама въглехидрати се счита за „нисковъглехидратна“. Кетогенните диети са подгрупа диети с ниско съдържание на въглехидрати, които предизвикват метаболитно състояние, известно като кетоза, като ограничават въглехидратите до 20-50 грама на ден.

Въз основа на проучвания, кетозата е благоприятно условие за лечение на рак.Когато ограничите приема на въглехидрати под 20-50 грама, тялото ви изчерпва запасите от гликоген и започва да произвежда кетонни тела. Нормалните клетки могат да използват кетони за енергия, но раковите клетки не могат и те буквално умират от глад.

Освен това, кетогенните диети са били използвани за лечение на: неврологични заболявания (болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, аутизъм, депресия, мигрена, епилепсия), синдром на хронична умора, синдром на поликистозни яйчници (POS) и др.

 

 

 

 

 

Не е задължително. Противно на това, което вероятно сте чували, холестеролът е абсолютно жизненоважен за нашето тяло и ролята му е напълно неразбрана. Истинската причина за сърдечните заболявания не е високият холестерол, а хроничното възпаление.

Да, безопасна е, но не трябва да се опитвате да отслабнете през този период.

Значителната загуба на тегло по време на бременност и кърмене може да има неблагоприятен ефект върху плода / бебето, тъй като мастните клетки могат да отделят токсини.

Не забравяйте също да обсъдите това с Вашия лекар.

Да дадеш живот е най хубавото нещо, което може да направи една жена, през своя живот!!!

Някои хора са загрижени за недостига на витамини и минерали, тъй като това е често срещан риск, когато се придържате към диета с ограничение на калориите.

Изследванията обаче показват, че в относителна скала от 1000 калории, нисковъглехидратната диета осигурява по-високо ниво на хранителни вещества в сравнение с нискокалоричните диети. На всяка диета ще липсват хранителни вещества, ако сте склонни да ядете една и съща храна през цялото време. Опитайте се да направите дневния си план добре балансиран и да включва разнообразни храни (месо, зеленчуци, кисело мляко, ядки, здравословни масла и т.н.) и винаги да следите хранителните си вещества, особено електролитите (натрий, магнезий, калий).

Приемайте витамин D (масло от черен дроб на треска), магнезий и понякога селен и цинк (здраве на щитовидната жлеза).

Топ 11 кето храни с наситени хранителни вещества

 1. Сардини
 2. Спанак
 3. Черен дроб
 4. Червени чушки
 5. Яйца
 6. Броколи
 7. Скариди и скариди
 8. Рукола
 9. Дива сьомга
 10. Гъби
 11. Говеждо, младо телешко

Дали яденето на толкова много мазнини няма да ме накара да дебелея?

Всъщност диетата с високо съдържание на мазнини е по -здравословна за вас, но само когато консумацията на въглехидрати се поддържа ниска. В повечето случаи диета с високо съдържание на чисти наситени и мононенаситени мазнини и с ниско съдържание на въглехидрати повишава вашия HDL („добър“) холестерол и понижава вашите триглицериди. Тези два фактора са истинската мярка за доброто здраве на сърцето. Всичко също зависи от това какви мазнини консумирате – трябва да избягвате транс -мазнини и преработени мазнини от всякакъв вид.

Мазнините не ви правят дебели. Това е един от най -големите митове и за съжаление много „здравословни диети“ се основават на него.Мазнините не ви правят дебели, освен ако не ги комбинирате с храни с високо съдържание на въглехидрати. В дългосрочен план ще осъзнаете, че яденето на повече мазнини, достатъчно протеини и по -малко въглехидрати е най -добрият подход за контролиране на теглото ви. Яденето на храни с високо съдържание на мазнини лесно ще засити апетита ви и няма да се чувствате гладни, както през всичките тези дни на броене на калории и нискомаслени диети с високо съдържание на въглехидрати. Това не означава, че трябва да основавате диетата си изключително на колбаси и бекон. Кетогенните диети са насочени към приемане на по -здравословен начин на живот, избягване на преработена храна и ядене на чисто.

Възможно е обаче да има случаи, в които хората, които следват кетогенна диета с много ниско съдържание на въглехидрати, показват изключително високи нива на холестерол. Въпреки че много проучвания не показват връзка между холестерола и сърдечните заболявания, някои експерти твърдят, че много високият холестерол може да увеличи риска от сърдечни заболявания. Фактът, че няма категорични доказателства, не означава, че яденето на неограничено количество наситени мазнини е безопасно за всички, особено не за тези, които страдат от хиперхолестеролемия.

Въпреки че повечето хора няма да изпитат изключително високи нива на холестерол, има няколко, които го правят (20-30%). Дали това се дължи на генетиката или на други фактори, все още не е ясно, особено на диета с ниско съдържание на въглехидрати. Франциска Шприцлер, регистриран диетолог, специализирана в нисковъглехидратни диети, има блестяща статия на уебсайта си и препоръчвам на всички да я прочетете. В случай, че холестеролът ви е много висок, кокосовото масло може да е една от храните, които ще трябва да ограничите.

Да могат. Те обаче трябва да бъдат наблюдавани от лекар. Може да се нуждаят от корекция на лекарството само след няколко дни след спазване на диета с ниско съдържание на въглехидрати. Заедно с много експерти в областта на храненето с ниско съдържание на въглехидрати и управлението на диабета, д-р Ричард Д. Файнман е автор на преглед на проучванията, които си струва да се прочетат.

 

Диабет тип 2: Нарастваща епидемия

Диабет тип 2 (T2D) е хронично метаболитно състояние, което възниква, когато тялото или не произвежда достатъчно инсулин, или не е в състояние ефективно да достави инсулин в клетките.

T2D се различава от диабет тип 1 по това, че тялото все още произвежда инсулин. Тъй като производството на инсулин е дефектно, кръвната захар се натрупва в кръвта, което води до повишаване на нивата на кръвната захар.

Постигането и поддържането на нормални нива на кръвната захар (глюкоза) може значително да намали риска от усложнения, свързани с диабета, като заболявания на окото, сърцето, нервите, бъбреците, храносмилането, краката, венците и кръвообращението.

 

Какви са рисковите фактори и кой е засегнат от диабет тип 2?

Възрастта, генетиката, изборът на храна и околната среда (ниво на активност, прием на лекарства и т.н.) са всички фактори, които могат да допринесат за T2D.

Диабет тип 2-първоначално е диабет при възрастни и неговата епидемия, която ни тормози повече от тридесет и пет години-се е увеличила от 108 милиона през 1980 г. до 422 милиона през 2014 г. Някога считан за болест за възрастни, тип 2 сега се е разширил и включва деца.

Диабет тип 2 е засегнал децата със същите темпове като тип 1 в Съединените щати и расте в други части на света: Канада, Япония, Австрия, Обединеното кралство и Германия. В Япония се наблюдава приблизително четирикратно увеличение на честотата на диабет тип 2 при деца на възраст от 6 до 15 години, а между 8 и 45% от новопоявилите се деца и юноши в САЩ имат диабет тип 2.

Тези поразителни статистически данни не са просто поразителни поради броя, те са поразителни, защото диабетът тип 2 може да бъде избегнат и победен просто със здравословна диета и избор на начин на живот.

 

Може ли кетогенната диета да помогне за прекратяване на диабета тип 2?

 

Наличните възможности за лечение (диета, упражнения, медикаменти и инсулинова терапия) помагат за поддържане на кръвната захар в диапазона.

Никой обаче не може да се сравнява с кетогенна диета.

 

Може ли диабет тип 2 да бъде победен с кетогенна диета?

 

Кетогенната диета (максимум 50 грама общо въглехидрати на ден) е най -добрият инструмент за управление на кръвната захар, тъй като човек не консумира захар или захар от разграждането на усвоените въглехидрати и следователно излишната захар не циркулира в кръвта. По същество основната причина за високата кръвна захар се отстранява. Всъщност има много експерти, които подкрепят този кетогенен подход за лечение на диабет тип 2.

 

Да, може! Ако живеете с дискомфорт и намалено качество на живот от киселинен рефлукс и храната е преминала от удоволствие в болка, помислете да опитате диета с ниско съдържание на въглехидрати или кетогенна.

Изглежда, че подобряването на ГЕРБ и киселинния рефлукс има по -малко общо с това, което поставяте в устата си – антиациди – и повече с това, което не слагате в устата си: големи количества въглехидрати.

Няма какво да губите, освен може би няколко излишни килограма, рефлукс и може би дори антиацидна рецепта. Ако сте приемали антиациди по лекарско предписание за дълъг период от време, не се препоръчва да се откажете от тях. Намерете лекар, който може да ви помогне да започнете с подход с ниско съдържание на въглехидрати и да откажете безопасно лекарствата си.

Един от често задаваните въпроси е дали нисковъглехидратното хранене причинява косопад, тъй като изглежда проблем при някои хора. Понякога това може да бъде причинено от бърза загуба на тегло, която е само временна. Тя може да бъде причинена и от липсата на хранителни протеини. Не забравяйте, че трябва да ядете 0,6-1 грама протеин за всеки килограм чиста телесна маса. Друга причина за косопад може да бъде автоимунно заболяване, особено хипотиреоидизъм – уверете се, че получавате подходящо лечение. Можете да подобрите косата си, като приемате витамини и минерали или ядете храни с високо съдържание на цинк, биотин, витамин В12, желязо, магнезий и витамин Е.

Да,много подходяща.

Децата процъфтяват в кетоза.

Всъщност кетогенната диета се използва широко за лечение на заболявания като аутизъм и епилепсия при деца.

Може да проследите раздела в сайта, създаден за информация за кетогенна диета при деца и тинейджъри.

Да, много! Начинът на живот с много ниско съдържание на въглехидрати може да помогне за понижаване на нивата на инсулин, подобряване на инсулиновата чувствителност, поддържане на апетита ви и потенциално дори намаляване на горещите вълни и други симптоми.

Менопаузата може да бъде изключително предизвикателство за много жени.

В допълнение, има няколко ползи за здравето от кетогенни или нисковъглехидратни диети. Спазването на този начин на хранене може да намали други рискови фактори за сърдечни заболявания, което е особено важно, след като загубите кардиопротективните ефекти на естрогена.

Важно е да разберете, че отслабването по време на менопаузата може да бъде изключително трудно, дори ако правите всичко правилно. Дали диетата с ниско съдържание на въглехидрати или кето всъщност води до загуба на тегло, ще зависи от редица други фактори, някои от които можете да контролирате, а други не, като генетиката.

Редовните упражнения, управлението на стреса и практикуването на друго здравословно поведение, което подобрява вашия кето или нисковъглехидратен начин на живот, може да подобри шансовете ви за поддържане на здравословно тегло и отлично качество на живот по време и след менопаузата.

Не, нямаш нужда. Този проблем възниква, когато диетата е неправилно разбрана.

Не можете да ядете само месо и яйца, както някои от вас може би са си представяли. И не получавате фибри само от зърнени храни и плодове. Има изобилие от зеленчуци, някои нисковъглехидратни плодове или дори ядки. След като те бъдат включени в диетата, фибрите не са проблем. Ако все още се притеснявате от липсата на фибри, естествена добавка без фибри и без захар може да ви помогне.

Ако страдате от запек, ето няколко съвета:

Пийте вода! Уверете се, че сте хидратирани (2-3 литра на ден)

Уверете се, че приемът на минерали е достатъчен. Може да се наложи да увеличите приема на натрий, особено през първите няколко дни от диетата. Опитайте също магнезиев цитрат – той помага при запек.

Яжте добри мазнини: ядки, семена, авокадо, кокосово масло и др.

Опитайте MCT масло

Когато използвате псилиум, винаги пийте с много вода

Бъдете по -активни, отидете на разходка

Ако имате редки изпражнения и диария, следете приема на мазнини. Не получавайте над 80% калории от мазнини, ако имате храносмилателни проблеми.

Основната грижа е увеличената поява на камъни в бъбреците и увреждане на бъбреците поради „високопротеиновата“ природа на кетогенните диети.

Първо, мит е, че кетогенните диети са с високо съдържание на протеини. Дори и да са били, може да се спори дали има или няма отрицателни ефекти. Има малко изследвания, които да предполагат отрицателен ефект от кетогенните диети върху бъбречната функция или камъните в бъбреците при здрави индивиди. Само хората с бъбречни проблеми трябва да бъдат нащрек и да се уверят, че обсъждат всички промени в диетата с лекаря си. Според проучвания диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини има благоприятен ефект и може да подобри жлъчнокаменната болест.

Често се повдига въпроса относно потенциално лошите ефекти на кетогенните диети върху черния дроб. В проучвания, проведени за изследване на краткосрочните ефекти, е установено, че нисковъглехидратните диети не причиняват увреждане на черния дроб при здрави индивиди. Всъщност диета с дефицит на холестерол води до състояния като безалкохолна мастна чернодробна болест и кетогенната диета може действително да подобри това състояние. Отново хората с бъбречно заболяване трябва да обсъдят този подход със здравен специалист.

0
  0
  Вашата количка
  Вашата количка е празнаВръщане в Магазин
  Shopping Cart