fbpx

Какви подсладители мога да използвам?

Можете да приемате подсладители дори и когато сте на кето диета. В идеалния случай използвайте еритритол или стевия.

 

Най-добрите нисковъглехидратни подсладители за кето диета:

 

  1. 1. Еритритол

Еритритолът се среща естествено в плодове, зеленчуци и ферментирали храни. Не влияе на кръвната захар и има нулеви калории.

90% от еритритола се абсорбира преди да навлезе в дебелото черво и се екскретира чрез урината.

Според медицинските изследвания човешкото тяло може безопасно да понася дневните дози от  1 грам на килограм телесно тегло . В големи количества обаче може да причини стомашен дискомфорт .

Еритритолът има от 0 и 0,2 калории на грам. Не влияе на кръвната захар и е подходящ за нисковъглехидратна диета. Тъй като е само около 70% сладък като захар, може да се наложи да използвате малко повече от захар.

Еритритолът обикновено се използва при готвене с ниско съдържание на въглехидрати.

 

  1. 2. Стевия

Стевия е билка, известна като “захарен лист”. Екстрактът от тази билка, наречена стевия гликозиди, се използва като подсладител и заместител на захарта. Въз основа на базата данни на USDA, Стевия принадлежи към група нехранителни подсладители. Това означава, че няма калории, витамини или други хранителни вещества.

В наши дни тя се използва често в САЩ и е одобрена за употреба в ЕС през 2011 г. Влиянието на стевия върху здравето е под въпрос през последните няколко десетилетия. Въпреки това, въз основа на последните проучвания на СЗО (Световната здравна организация), екстракт от стевия не изглежда да има вредни ефекти . Използвайте умерено, повечето продукти са 200-300 пъти по-сладки от захарта! Можете да намерите прах от стевия (естествено зелено или рафинирано/бяло), капки стевия или глицерит от стевия (този е само два пъти по -сладък от захарта с гъста консистенция).

Ако можете, вземете течна стевия / капки, а не прахообразни продукти от стевия. Пазете се от подсладители, особено продукти на прах от стевия, които могат допълнително да съдържат изкуствени подсладители, декстроза (захар) или малтодекстрин.Известно е, че подсладителите с декстроза и малтодекстрин повишават кръвната захар . Това може да са скритите въглехидрати, които консумирате, което може да е причината да не стигнете до кетоза. Също така, декстрозата обикновено се произвежда от ГМО царевица, докато малтодекстринът е направен от ориз и може да съдържа мононатриев глутамат (MSG), който по закон не се изисква да бъде етикетиран.

Някои марки могат да оставят горчив послевкус, който също зависи от вашето възприятие. Предлагам ви да опитате повече марки, докато намерите тази, която ви харесва. Течна стевия от SweetLeaf е един от най добрите подсладители.

 

 

0
    0
    Вашата количка
    Вашата количка е празнаВръщане в Магазин
    Shopping Cart