fbpx

Могат ли вегетарианци или вегани да спазват кетогенна диета?

Да могат.

Има обаче голяма разлика между това да си вегетарианец и веган. Макар че е сравнително лесно да си на вегетарианска, кетогенна диета, е много трудно но не невъзможно да си на веганска, кетогенна диета. Създали сме специално и изключително вкусно кето вегански режим, в секция абонаменти!

 

Да си вегетарианец:

Тъй като основният източник на качествен протеин на кетогенната диета е месото, ще ви предоставим алтернативи. Има много възможности като яйца и млечни продукти, богати на хранителни вещества, и дори някои зеленчуци като броколи. Всъщност може дори да не се наложи да приемате допълнителни добавки. Просто трябва да сте сигурни, че получавате достатъчно витамин В12 и желязо. Освен в месото и рибата, В12 обикновено се среща в сирене и яйца, докато желязото се намира в ядки и тъмнозелени зеленчуци (спанак, зеле, броколи и др.).

 

Да си веган:

Следването на кетогенна диета може да бъде трудно по няколко причини. Като цяло ще бъде трудно да се спазят дневните ви калории и адекватният прием на храна. За да увеличите приема на калории, ще трябва да използвате много кокосово масло , зехтин и други здравословни мазнини . Също така вероятно ще ядете повече въглехидрати от тези, които могат да ядат месо и други животински източници.

Можете да включите ядки. За да не ядете прекалено много омега-6 мастни киселини, които са провокиращи възпаление в големи количества, ще трябва да бъдете внимателни с повечето ядки. Ядките макадамия , които са най-здравословният вариант, съдържат предимно здравословни за сърцето мононенаситени мазнини. Трябва също да ядете авокадо – ако е възможно ежедневно. Те са чудесни източници на мононенаситени мазнини, магнезий и калий.

 

Има витамини и минерали, които се срещат само в животински източници и ще трябва да приемате добавки. Това са витамин В12, D3 и DHA (тип омега-3, който се среща в тлъстата риба). Витамин В12 е от решаващо значение за нашето тяло, да може да произвежда червени кръвни клетки, нерви, ДНК и да изпълнява други функции, докато дефицитът на витамин D може да доведе до всякакви заболявания (депресия, сърдечно -съдови заболявания , рак и др.). Въпреки че има растителни източници на витамин D (D2), най -ефективният се намира в животински източници (D3). Други микроелементи, открити изключително в животински източници, са креатинът и карнозинът, като и двата са полезни за нас, особено за мозъка ни.

 

Освен това веганите често имат недостиг на калций. Освен в животински източници, този жизненоважен микроелемент се намира в здравословни храни като тъмнолистни зеленчуци (зеле, спанак), водорасли (листа нори и други), ядки (особено бадеми, сусам и сусамови продукти (неподсладен тахан).

 

0
    0
    Вашата количка
    Вашата количка е празнаВръщане в Магазин
    Shopping Cart