fbpx

В кетоза ли съм? Начини да разберете

Има няколко различни начина да разберете дали сте в кетоза. При първото стартиране тялото ви може да ви даде някои сигнали, че метаболизмът се променя:

 • Суха уста: 

Тялото ви ще изхвърля много повече вода от обикновено, което може да доведе до лека дехидратация и сухота в устата. Това е вашето тяло, което иска повече вода и електролити. Уверете се, че пиете поне 2 литра (65 Oz) вода на ден, за предпочитане повече, и добре посолете храната си.

 • Лош дъх: 

Страхотно нали? Това отчасти се дължи на сухотата в устата, но и на производството на ацетон. Това е вид кетон, произвеждан от тялото ви, някои от които ще се отделят в дъха ви. Това изчезва в дългосрочен план, така че дъвчете малко дъвка засега.

 • Повишено уриниране:

Ако откриете, че правите повече тоалетни почивки от обикновено, това е чудесен признак на кетоза. Вашето тяло произвежда кетон ацетоацетат от мазнините в тялото ви, който се отделя в урината. Пийте много вода, когато започнете да приемате кето!

Намален глад и повишена енергия: 

Може да отнеме няколко дни, когато започнете първо, но забележимо намаляване на глада е един от най-добрите показатели за това, че сте в кето състояние. След като тялото ви спре да разчита на глюкоза, вашите резерви от мазнини влизат в игра и внезапно чувството за глад отпада.

Има много други начини да проверите дали сте в кетоза със сигурност, ако искате да измервате допълнително. Те включват ленти за урина и ленти за кръвен тест, но могат да бъдат скъпи, въпреки че някои хора наистина обичат да проследяват данните от нещата.

 

Какво се случва в тялото ми?

Досега шансовете ви са, че тялото ви е захарник. Винаги е бил захарник и се е приспособил да бъде наистина много добър в използването на глюкоза за енергия. Вашето тяло е изградило ензими и чревни бактерии и т.н. за справяне със захарта и много малко за справяне с мазнини.

Когато преминете към кетогенна диета, тялото ви изведнъж се оказва зле подготвено за задачата и му трябва време, за да се адаптира. Това означава изграждане на правилните ензими за преработка на новия енергиен източник.

Проблемът е, че докато тялото ви не се адаптира към мазнините, то няма да може да получи цялата енергия, от която се нуждае, от мазнините, които ядете, и скоро ще изразходва останалата глюкоза във вашата система.

Този преходен период е най-труден за хората и там се появяват повечето странични ефекти, свързани с кето диета. Хората често съобщават за главоболие, умствена мъгла, световъртеж и лошо настроение през тези няколко дни. Това са всички симптоми, често свързани с ниска кръвна захар, както и дехидратация, това е скандалният кето грип!

Уверението да пиете много вода и да замените електролитите през тези първи дни е от ключово значение за минимизиране на тези странични ефекти. Добавете сол, където можете през първите няколко дни, за да помогнете със задържането на вода.

За щастие тези странични ефекти трябва да отшумят бързо, след като тялото ви достигне кето състояние (въпреки че продължавайте да пиете много вода за общо здраве). Всъщност, веднъж адаптирани хора намират там енергийни нива, умствената яснота и настроение се подобряват отвъд старите си адаптирани към себе си.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

0
  0
  Вашата количка
  Вашата количка е празнаВръщане в Магазин
  Shopping Cart